1. Anasayfa
  2. Blog

Trafo Hurdası

Trafo Hurdası

Trafo hurdası sektörde en çok ilgi gören ürün gruplarından birisidir. Bu tür hurdalar artık kullanılmayan ve kullanılamayacak olan trafoların yeniden geri dönüşüme kazandırılması için satın alınmaktadır.

Trafolar elektrik ve elektronik alanının en temel bileşenlerinden birisi olup pek çok alanda kullanılmaktadır. İşlevlerini uzun süre yerine getiren trafolar bir süre sonra ömürlerini tamamlamaktadırlar. Ancak trafoların çeşitli parçaları yeniden kullanılabilmekte, farklı ürünlerin yapımında trafolardaki malzemelerden istifade edilebilmektedir.

İkinci el trafo sadece bir trafonun uzun süre kullanılması ve ömrünü tamamlamasıyla ortaya çıkmaz. Aynı zamanda fazla gerilime maruz kaldıklarında trafolar yanabilmektedir. İç sargısı yanan trafolarda büyük maliyetler ortaya çıkmakta ve bunlar yeniden onarılıp kullanılmak yerine trafo hurdası olarak geri dönüşüme dahil edilmektedir.

Trafo Nedir?

Trafo nedir sorusu bu tür hurdaların özelliklerini anlama açısından oldukça önemlidir. Her ne kadar halk arasında daha çok trafo olarak adlandırılsa da bu ürünlerin asıl adı transformatördür. Transformatör elektrik enerjisinin sayısal değerlerini dönüştürmeyi sağlamaktadır. Bu elektriksel devre elamanının adı İngilizcedeki transformer kelimesinden gelmektedir.

Trafolar kullanıldıkları yerde elektrik enerjisinin sayısal değerlerini belli sayılara dönüştürmeye yarar. Gerilim seviyesi frekans değiştirmeye gerek kalmadan manyetik indüksiyon yoluyla değiştirilmektedir. Bir çeşit elektrik makinesi olan bu ürünlerde hareketli parçalar yer almamaktadır.

Trafolarda iki bobin uygun bir çekirdek üzerine sarılır. İki kısımdan meydana gelir. Bunlardan ilkine nüve, ikincisine sargı adı verilir. Manyetik kısım olan nüve trafonun gövdesidir. Fuko-histerisiz kayıplarına engel olmak veya azaltmak için silisli saclardan üretilir. Birer yüzeyi yalıtılarak 0,30 – 0,50 mm kalınlığında preslenmiş saclardan yapılır. Sargılar ise primer ve sekonderden oluşur.

Trafoların en çok kullanıldığı yerler enerji üretimi ve dağıtımıdır. Elektrik enerjisinin santrallerden kullanım alanlarına, yani konut ve işyerlerine iletimi sırasında hatlarda hem güç kayıpları hem de gerilim düşüşleri meydana gelebilmektedir. Bunu en aza indirmek için gücün sabit tutulması, bu esnada da gerilimin yükseltilmesi gerekmektedir. Bu da akımın düşürülmesini sağlayacaktır. Ayrıca 160 kva trafo gibi modellere ayrılan trafolar voltajı indirmek veya yükseltmek için de kullanılmaktadır.

Trafo Hurdası Nedir?

Trafo hurdası nedir? Bu tür hurdalar ömrünü tamamlamış ve kullanım dışı kalmış trafoların geri dönüşüme kazandırılabilecek halleridir. Her ne kadar trafolar enerji düzeyindeki kayıpları en aza indirmek ve verimi arttırmak için hayati öneme sahip olsalar da kullanım sıklığına bağlı olarak bir süre sonra işlevini yerine getiremez olmaktadır. Bu da verimsiz bir elektrik akımı oluşmasına neden olmakta, akımı istenen seviyeye düşürüp yükseltmemesi nedeniyle de yenisiyle değiştirilmesi gerekmektedir. Eskisi de trafo hurdası olmaktadır.

Trafolar her zaman sistemin bir parçası olduklarından trafo hurdası sektörü de devamlıdır. İşlevini yerine ettiremeyen hurdalar trafo hurdası olarak geri dönüşüme dahil olmakta, elektrik kullanıldığı sürece de her zaman hurda trafolar ortaya çıkmaya devam etmektedir. Trafo hurdası alan yerler sayesinde hurdalar satıcılardan toplanmakta ve uygun koşullarda sürece dahil edilmektedirler.

Günümüzde pek çok trafo türü vardır. Trafo türlerine göre aynı zamanda trafo hurdası çeşitleri de ortaya çıkmaktadır.

Trafo Hurdası Fiyatları

Trafo hurdası fiyatları pek çok etkene göre değişir. 250 kva hurda trafo gibi trafo hurdalarının fiyatları markaya, model yılına, bakır sargısına, alüminyum sargılı olmasına ve daha başka etkenlere göre değişebilmektedir. Ayrıca Maksan hurda trafo dahil fiyatlar metal borsası verilerinden de etkilenmekte, borsa verilerindeki anlık değişmeler de piyasayı etkileyebilmektedir.

400 kva hurda trafo dahil trafo hurdası fiyatlarını etkileyen en temel etmenler trafo türleridir. Trafo türleri başlıca şunlar olmaktadır:

  • Nüve Tipine Göre:
  • Çekirdek Tipi
  • Uç Kaplama
  • Dağıtılmış Tip
  • Kullanım Amacına Göre
    • Oto Transformatör
    • Yalıtım (İzolasyon) Transformatör
    • Alçaltıcı Transformatörler
    • Yükseltici Transformatör
    • Ölçü Transformatörleri
  • Çalışma Ortamına Göre
  • Faz Sayısına Göre
    • Tez Fazlı Transformatörler
    • Çok Fazlı Transformatörler

Yağlı Tip Trafo Hurdası

Yağlı tip trafo hurdası yağlı tip trafoların hurdaya çıkmış halleridir. Bu tip trafolar atmosfere kapalı olup sargıların konumu yağın içinde yer alır. Yağ son derece başarılı bir yalıtkandır ve trafonun içinde ark oluşması ihtimalini en aza indirir. Böylece saygıların konumlanmasına gerek kalmamaktadır. Dolaylı yoldan da maliyetleri düşürmektedir.

Yağlı tip trafoların yanabilir olması en büyük dezavantajdır. Patlama riskleri de vardır ve trafo patlamaları genellikle bu tip trafoların bu özelliklerinden oluşmaktadır. Eskiyen, patlayan yağlı tip trafolar da sonrasında yağlı tip trafo hurdası olarak geri dönüşüme dahil olmaktadır.

Kuru Tip Trafo Hurdası

Kuru tip trafo hurdası kuru tip trafoların hurdaya çıkmış halidir. Bu tip trafolarda yalıtım havayla sağlanmaktadır. Hava oldukça iyi bir yalıtkan olsa da bazı koşullarda elektrik akımına olan direnci yüksek olamayabilmektedir. Bu tür trafolarda sargılar arasındaki mesafe arttırılarak yalıtım değerleri arttırılmaya ve yeterli seviyeye getirilmeye çalışılır. Fakat mesafe arttıkça aynı oranda maliyet de artacaktır. Bu da yalıtkan olarak hava yerine yağın tercih edilerek maliyet avantajı elde edilmeye çalışılmasına neden olmaktadır. 630 kva trafo hurdası dahil ömrünü tamamlayan trafolar artık hurdaya çıkarılmaktadır.

Trafo Yağı Hurdası Alımı

Trafo yağı hurdası alımı da hurda trafo sektörünün önemli bir parçasıdır. Trafolarda korona ve kıvılcımı önlemek, soğutmak amacıyla kullanılan yağlar da hurda olarak alınabilmektedir. Yağlı tip trafoların en önemli parçalarından birisi trafo yağları olup trafolar hurdaya çıktıktan sonra içindeki yağlar da alınabilmektedir. Böylece atık yağların doğaya atılımı engellenmekte ve ekonomik olarak da gelir elde etmeye yardımcı olmaktadır. Bu tür yağlar son derece önemli kimyasallara sahip olup 800 kva hurda trafo dahil trafolardaki yağlar hurda olarak kullanılabilmektedir.

Trafo Hurdası Alımı

Trafo hurdası alımı bu alanda lisansa sahip firmalarca yapılmaktadır. 1000 kva trafo hurdası dahil trafo hurdalarını lisanssız olarak satın alanlar hakkında cezai işlem uygulanmakta ve sektörde güvenilirlikleri olmamaktadır. Kaliteli, güvenilir ve kurumsal 1500 kva hurda trafo alanlar aynı zamanda güncel ve doğru fiyattan alım yapmaktadırlar. Aksi taktirde sahip olduğunuz hurda trafoları değerinden çok daha düşük fiyatlara satma riski de bulunmaktadır.

Trafo Nüve Sacı Alımı

Trafo nüve sacı alımı sektörde oldukça önemlidir. Nüve trafolarda bulunan iki kısımdan birisi olup manyetik alanlardır. Nüveler kayıplara engel olmakta ve bu kayıpları azaltmak için kullanılmaktadır. 1250 kva hurda trafo dahil silisli saclardan birer yüzeyi yalıtılmış biçimde, farklı kalınlıklarda sacların preslenmesiyle nüveler yapılmaktadır. 1600 kva hurda trafo dahil fiyatlar da sac kalınlıklarına göre değişiklik göstermektedir.

2. El Trafo Alım

2. el trafo alımı yapan yerler sayesinde sahip olduğunuz trafo hurdalarını değerlendirebilir, geri dönüşüme kazandırabilirsiniz. 2000 kva hurda trafo çeşitleri dahil her bir ürününüzle aynı zamanda ciddi bir gelir elde edebilir, doğaya ve ekonomiye güç verebilirsiniz.

Hurda Trafo Alan Firma

Hurda trafo alan firma arayışlarınız için firmamızı tercih edebilirsiniz. 2500 kva trafo hurdası dahil bütün trafo hurdalarınızı, trafo yağlarınızı en iyi fiyatlarla satabilirsiniz. İletişim kanallarımızdan kolaylıkla bizlere ulaşabilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir